2013-11-10 19:45:38• hírek • MTI/AFP/AP/ANSA/ITAR-TASZSZ

Tízezernél is több lehet a halálos áldozatok száma

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton valamelyest meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Vietnamban hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából.

Több mint tízezer halálos áldozata lehet a Fülöp-szigetek középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén - jelentették be vasárnap a kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok.

A tájfun, amely valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt, amely a délkelet-ázsiai szigetországot valaha sújtotta, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban.
A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan. A károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a helyi repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, amely a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

A szemtanúk és a tisztségviselők borzalmas eseményekről számoltak be Leyte tartomány fővárosából, Taclobanból, ahol holttestek százai fekszenek halmokban az úttestek mellett és a romhalmazzá vált házak közelében. A kikötővárost és a közeli falvakat egészen a tengerparttól egy kilométeres távolságig elárasztotta a víz, amely holttesteket, törmelékkel eltorlaszolt utakat és leszakadt elektromos vezetékeket hagyott maga után. A tv-riportok képei a háztetőkön kapaszkodó gyerekeket mutatnak. A belügyminiszter, aki helikopterről nézte meg a helyzetet, azt mondta, hogy a parttól számított egy kilométeres sávban nincs épségben maradt építmény, s az egész olyan, mintha egy cunami csapott volna le a térségre. 

A Haiyan tájfun pénteken csapott le az országra, és elpusztította az útjába kerülő Leyte tartomány 70-80 százalékát - közölte Elmer Soria rendőrfőnök, majd hozzátette: "A kormányzó és a tisztségviselők becslései alapján legkevesebb tízezren vesztették életüket a viharban."
A halálesetek többségét feltehetően a szökőárszerű hullámok okozták, a tengert felkorbácsoló széllökések helyenként elérték a 378 kilométeres óránkénti sebességet is.

Miközben a mentőszolgálatok azzal küszködnek, hogy valahogy megközelítsék a lerombolt part menti falvakat, a katasztrófa túlélői az erősen megcsappant élelem-készletek miatt fosztogatásába kezdtek.
Az ENSZ helyi humanitárius kirendeltsége közölte, hogy a tájfun a Fülöp-szigetek 36 tartományában összesen 4,3 millió lakost érintett.

A Fülöp-szigeteken pusztított a Haiyan tájfun

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a hétvégén elrendelte, hogy az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága nyújtson segítséget az áldozatok felkutatásában és mentésében, valamint hogy biztosítson a mentéshez légi támogatást.

A tájfun sújtotta Fülöp-szigeteknek nyújtandó amerikai katonai segítség első hullámaként egy 90 tengerészgyalogosból és tengerészből álló egység indult a katasztrófaövezetbe - közölték vasárnap amerikai kormányzati források.

Ferenc pápa vasárnap megemlékezett az országban tomboló tájfun áldozatairól, csendes imára szólítva fel a római Szent Péter téren összegyűlt híveket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: